Se intampla mai mereu. Suni un potential client la ora si data dinainte stabilite si suni, suni, suni, dar niciun raspuns. Trimiti un email de follow-up pentru a reprograma discutia / intalnirea / video conferinta. Cu toate acestea, niciun raspuns…
Esti frustrat si suparat, ti-ai tinut promisiunea, insa clientul… liniste si pace. Ce-i de facut intr-o astfel de situatie cand procesul tau de vanzare depinde de actiunea clientului?
Nu te panica si nu renunta.
Cum ar arata cifrele afacerii tale daca reprezentantii tai de vanzari ar da reduceri de pret mai rar si mai mici?
Oare ar fi interesant sa stie cum sa vanda solutii mai scumpe (si cu beneficii mai multe) clientilor cu “dare de mana” care, in prezent, vin si cer “ceva ieftin”?
Descopera si tu aproape toate problemele ce pot fi rezolvate intr-un program de training pentru reprezentantii de vanzari! Click aici chiar acum!
Iata in continuare cum sa procedezi:
#1. Gandeste-te ca pot fi numeroase motive pentru care clientul tace.
Nu te gandi ca nu mai vrea sa discute deloc cu tine, s-ar putea ca alte prioritati sa-l fi retinut. Nu te grabi cu concluziile si nu face presupuneri vizavi de ce s-a intamplat, habar nu ai ce e in curtea clientului.
#2. Raspunde cu un ton amabil si profesionist.
Tot ce se poate ca in sufletul tau sa fie un pic de furie si enervare, insa chestia asta nu trebuie sa ajunga niciodata si sub nicio forma la client. E foarte normal sa nu-ti convina faptul ca tu ti-ai facut un program si ti-ai stabilit o agenda a zilei, insa clientii gresesc si, cand au nevoie de timp pentru activitati importante, cel mai la indemana este sa anuleze o discutie / intalnire cu un potential furnizor.
#3. In niciun caz nu hartui clientul.
Nu-l suna de pe alt numar de telefon mobil, nu-l suna pe el pe numarul personal, nu trimite mesaje pe Linkedin sau Facebook, ramai la canalele de comunicare pe care l-ai folosit dintotdeauna cu clientul respectiv. De obicei, sunt cele mentionate pe cartea sa de vizita. Nu incerca sa pacalesti clientul ori sa abuzezi de datele sale de contact, efectul va fi clar unul negativ pentru tine.
Te-ai saturat sa-ti vezi oamenii de vanzari pierzandu-se zilnic facand multe vanzari slab profitabile cu clienti multi si cu bugete reduse? Ai vrea sa-i vezi cum isi fac timp pentru a lucra si castiga proiecte mai mari, cu un grad sporit de profitabilitate?
Descopera si tu aproape toate problemele ce pot fi rezolvate intr-un program de training pentru reprezentantii de vanzari! Click aici chiar acum!
#4. Nu te plange clientului.
Nu-i spune ca ti-a incurcat agenda sau ti-a dat programul peste cap, nu-i scrie ca nu te asteptai la asa ceva din partea lui. Scrie-i un mesaj pe adresa de email de office in care sa-i precizezi ca nu ai reusit sa iei legatura cu el si gata.
#5. Explica-i clientului ce are de castigat din interactiunea cu tine.
Nu strica niciodata sa subliniezi o data in plus avantajele si beneficiile de care se bucura cei care lucreaza deja cu tine. Poate n-ar strica sa introduci si o marturie in acest sens. Dar nu trimite un mesaj sec, ci straduieste-te sa oferi valoare in fiecare interactiune cu clientul.
De ce oare partenerii tai externi de afaceri isi trimit periodic oamenii de vanzari la cursuri?...
Oare pentru ca agentii de vanzari instruiti inchid mai rapid o tranzactie, stiu sa vanda mai mult unui client, au abilitatile necesare identificarii corecte si rapide a potentialului unui client ca sa nu-si piarda timpul inutil?
Descopera si tu aproape toate problemele ce pot fi rezolvate intr-un program de training pentru reprezentantii de vanzari! Click aici chiar acum!
#6. Propune doua date alternative ca sa va intalniti/discutati/vedeti.
Nu trimite o singura varianta clientului, ci doua ca sa aiba de unde alege. Plus, ca nu stii care e programul sau. Unii trimit link-ul catre aplicatia de calendar si-i ofera astfel clientului posibilitatea de a gasi cel mai potrivit moment. Nu sunt un mare fan al celei de-a doua variante, insa am inteles ca multi o folosesc.
#7. Fii realist daca se intampla ca clientul sa nu se prezinte nici a doua oara. Da, timpul clientului este valoros, insa si tu trebuie sa stii sa-ti stii valoarea timpului tau, altfel clientul va crede ca nu ai nimic mai bun de facut decat sa te tii de capul lui. Asa ca un mesaj de email in care sa-l intrebi cu sinceritate pe client cat de importanta este pentru el discutia cu tine si daca acum este un moment potrivit sa discutati nu va face decat sa te ajute sa stabilesti clar daca e cazul sa-ti iei gandul, cel putin pentru moment, de la respectivul client sau nu.
Scrie aici comentariul tau: