Cum sa vinzi unui client cu care stai de vorba pentru prima data

Felicitari! Ai investit in materialele tale de promovare, ti-ai facut cunoscut numarul de telefon si acum clientii interesati de ceea ce vinzi au inceput sa te sune.

Vrei sa stii cum trebuie sa procedezi pentru a avea sanse maxime de reusita?

1. Imbogateste-ti permanent bagajul de cunostinte referitoare la domeniul tau de activitate.

Cu cat vor fi mai putine intrebari ale clientului la care vei raspunde cu ezitare sau cu „nu stiu”, „poate ca…”, „presupun ca…”, „ma gandesc ca…”, cu atat mai mari sansele tale sa inchei o noua vanzare.

2. Acorda atentie maxima fiecarui cuvant rostit de client.

Daca nu intelegi ceva, intreaba, clarifica si abia apoi raspunde.

3. Din cand in cand pe parcursul discutiei intreaba clientul „cum vi se pare ….?”

Asteapta apoi opinia lui vizavi de subiectul abordat.

4. Cand raspunzi, fa-o fara ezitare.

Fii stapan pe tine si foarte atent la tot ceea ce vorbesti.

5. Lasa clientul sa spuna tot ce are de spus, dar nu-i lasa impresia ca ai la dispozitie pentru el tot timpul din lume.

Profesionistii sunt ocupati si au mereu de lucru!

6. Incearca sa destinzi putin atmosfera discutiei, astfel incat clientul sa se simta confortabil vorbind cu tine.

7. Zambeste.

Zambetul se aude si la telefon si e contagios!

8. Intreaba clientul care sunt toate cerintele pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a finaliza vanzarea.

Discuta acest subiect cu sinceritate, la obiect si cu exactitate.

9. Intreaba cand cel mai tarziu va lua clientul o decizie sau cand va face urmatorul pas pentru a sti cand ar fi cel mai indicat sa reiei discutia.

10. Nu minti, nu inflori realitatea, nu incerca sa treci sub tacere aspecte care ar putea fi o piedica in procesul de vanzare.

Daca esti obligat de imprejurari sa minti pentru ca altfel nu vei incheia niciodata vreo vanzare, atunci schimba-ti rapid locul de munca. Reputatia ta este in pericol, iar reputatia este principalul tau capital.

11. Mai mult decat atat, daca stii ca, in general, clientii nu stiu sa intrebe un aspect care deseori reprezinta o piedica in calea vanzarii, atunci comunica tu din proprie initiativa acest lucru de la bun inceput.

Spre exemplu, sa presupunem ca vinzi un teren si regimul de inaltime maxim al cladirii pe care i-l poate suporta acest teren este P+1. Comunica aceasta informatie tuturor clientilor cu care stai de vorba. In felul acesta, economisesti atat timpul tau, cat si pe cel al clientului.

Despre Mircea Enescu

Dupa un training cu Mircea, trainer vanzari B2B cu peste 800 de zile de training livrate pana in prezent, oamenii de vanzari:
♦ sunt mai motivati si mai increzatori in fortele proprii si in ceea ce vand, fiind astfel mult mai convingatori in fata clientilor lor;
♦ au un curaj mai mare si o rata de reusita crescuta in abordarea noilor clienti,
♦ sunt mai eficienti in alocarea resurselor acelor procese de vanzare cu cele mai mari sanse de finalizare;
♦ stiu sa reziste cu profesionalism cererilor de reduceri de pret;
♦ dobandesc un nivel sporit de energie si de entuziasm, ceea ce ii ajuta sa faca fata mai bine stress-ului si refuzurilor clientilor, principalii demoralizatori ai oricarui vanzator.

Care sunt indicatorii pe care Mircea Enescu ii poate imbunatati in cadrul companiei dvs. printr-un program consistent de consultanta si instruire in vanzari:
♦ cresterea marginii medii comerciale;
♦ cresterea vanzarilor;
♦ scaderea termenului mediu de plata;
♦ cresterea valorii comenzii medii;
♦ cresterea numarului de intalniri cu factorii de decizie ai potentialilor clienti si a ofertelor transmise acestora;
♦ cresterea ratei de inchidere a tuturor ofertelor transmise potentialilor clienti;
♦ scurtarea procesului de vanzare, reducerea timpului necesar deplasarilor si intalnirilor, diminuarea costurilor de vanzare; etc.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari, inclusiv pe Skype? Click aici chiar acum

Cursantii si managerii cursantilor apreciaza la trainingurile sale (vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari):
♦ realismul si utilitatea practica imediata a informatiilor livrate si dezbatute in cadrul cursurilor sale;
♦ adaptarea tematicii trainingului la activitatea profesionala a cursantilor, indiferent in ce domeniu lucreaza acestia;
♦ stilul puternic interactiv de sustinere a trainingurilor (in cadrul grupelor de pana la 12 persoane aproape intreaga informatie este „smulsa” de la cursanti gratie intrebarilor trainerului), plictiseala si neimplicarea cursantilor fiind astfel garantat excluse;
♦ atmosfera destinsa, deloc formala, adecvata procesului de invatare;
♦ abilitatea de face fata cu eleganta si profesionalism chiar si celor mai dificili cursanti fara a ofensa pe cineva si fara a afecta atingerea obiectivelor procesului de instruire.

Dincolo de trainingurile de vanzari, negocieri, managementul relatiilor cu clientii, customer care, time management, Mircea genereaza rezultate apreciate de catre clienti sai in urmatoarele servicii:
♦ evaluare competente si abilitati echipa de vanzari;
♦ coaching pe teren (1 cursant/sesiune) – observarea punerii in practica a informatiilor livrate in cadrul programelor de instruire, analiza individuala a proceselor de vanzare curente, gasirea de solutii la problemele intalnite in interactiunile cu clientii, jocuri de rol in cadrul carora simulam intalniri de vanzari, recapitulare informatii livrate in cadrul sesiunilor de training;
♦ coaching pe Skype (1 cursant/sesiune) – recapitulare informatii livrate in cadrul sesiunilor de training, jocuri de rol in cadrul carora simulam intalniri de vanzari, gasirea de solutii la problemele intalnite in activitatea de vanzare de zi cu zi, analiza individuala a unor procese de vanzare actuale, cu mize mari si importante;
♦ recrutare reprezentanti vanzari (interviuri fata in fata, telefonice sau Skype) – verificarea prezentei abilitatilor necesare succesului in vanzari, intocmirea unui top 3 al candidatilor intervievati + raport despre fiecare persoana intervievata;
♦ obtinere de intalniri cu potentiali clienti – serviciu destinat antreprenorilor si companiilor care-si doresc o crestere a numarului de intalniri cu factorii de decizie ai potentialilor clienti;
♦ vizite de vanzari, singur sau impreuna cu reprezentantul de vanzari al clientului, in vederea atragerii de noi clienti – serviciu destinat antreprenorilor si companiilor care-si doresc o crestere a ratei de succes a intalnirilor cu factorii de decizie ai potentialilor clienti;
♦ evaluare abilitati de vanzare + consultanta in vederea angajarii – serviciu destinat reprezentantilor si managerilor de vanzari care-si doresc o justa evaluare a competentelor pe care le stapanesc, precum si dezvoltarea acestora in vederea obtinerii rapide a unui job de succes in vanzari.

Descopera aici cu ce companii a lucrat Mircea pana in prezent, vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari, iar aici vezi ce anume il diferentiaza.
Apoi, conecteaza-te cu Mircea pe Google+, pe Facebook si pe Linkedin si nu uita sa te abonezi la newsletterul "Cum sa vinzi cu succes" al acestui blog.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari, inclusiv pe Skype? Click aici chiar acum

Scrie aici comentariul tau:

Completeaza numarul corect in casuta de mai jos (filtru anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.