Îmbunătățește-ți rezultatele în vânzări – 6 lecții de pe scena întâlnirilor amoroase

Articol de Jill Harrington

(Doar 9 minute iti ia ca sa parcurgi integral acest articol.)

De la întâlniri pe nevăzute la căsătorie, iată șase lecții de pe scena întâlnirilor care îți vor îmbunătăți rezultatele în vânzări.

Sunt căsătorită cu același bărbat de când a construit Noe arca, așa că te-ai aștepta să fiu persoana cea mai puțin potrivită pentru a scrie despre scena actuală a întâlnirilor. Realitatea este că… mă simt ca și când aș scrie la rubrica modernă numită ,,Sfaturi de viață.”

Mulți dintre prietenii și clienții meu au reintrat în circuitul întâlnilor pentru a doua, a treia, chiar și a cincea oară (!) și se pare că sunt confidenta lor preferată când vine vorba despre suișurile și coborâșurile vieții lor amoroase.

În timp ce îi ascult vorbind despre diversele succese și rateuri în ale amorului, creierul meu face intuitiv comparații cu procesul de vânzări. Paralelele sunt remarcabile.

Iată șase lecții de pe scena întâlnirilor care îți vor îmbunătăți rezultatele în vânzări.

Lecția 1: Nu toată lumea este făcută pentru căsătorie.

O bună prietenă a revenit pe scena întâlnirilor pentru prima oară după 16 ani. Copiii au crescut, se teme de singurătate și caută bărbatul perfect. Necazul este că de fiecare dată când merge la o întâlnire se așteaptă ca tipul respectiv să fie Dl. Potrivit.

Se întâmplă unul din două lucruri. Fie este devastată când nu funcționează, fie investește prea mult timp în Dl. Nepotrivit.

Vezi paralela cu vânzările? Dacă ne așteptăm să ne ,,căsătorim” cu fiecare oportunitate de vânzări pe care o descoperim, s-ar putea să fim dezamăgiți.

Acordă-ți răgazul necesar pentru a înțelege orice potențial client interesat/oportunitate. Folosește apelul inițial pentru a descoperi dacă vă potriviți și dacă merită să investești timp sau nu, pentru a duce lucrurile la următorul nivel.

Va conduce la o relație fericită și productivă pe termen lung sau ar fi mai bine să-ți vezi de drum?

Lecția 2: Există doi oameni în această relație.

Nu ai cum să nu o îndrăgești pe Jane. Este super entuziasmată când vine vorba despre întâlniri. Dacă întâlnește un bărbat pe care îl place, îl urmărește fără rușine. Motto-ul ei: ,,De ce să pierd timpul făcând pe nonșalanta, când văd ceva ce-mi place?

Mesaje scrise din oră în oră, mesaje vocale senzuale și ,,planuri împreună” definitive pentru fiecare seară a săptămânii fac toate parte din strategia ei inițială în întâlniri.

Există o singură problemă. Tipii asupra cărora revarsă toată această atenție reacționează din ce în ce mai puțin, apoi dispar fără o vorbă.

Când vânzătorii se mișcă ,,cu viteza luminii” fiindcă percep o nevoie sau întrezăresc o oportunitate, uneori neglijează să observe că clientul este într-o etapă diferită a ,,ciclului cumpărării” și caută să se miște într-un ritm mai relaxat. Totul este o chestiune de perspectivă.

Așadar, dacă vrei să atragi și să păstrezi posibili clienți grozavi, trebuie să te aliniezi cu punctul în care se află aceștia în procesul de achiziție.

Lecția 3: Nu fi o companie dezagreabilă!

Nimic nu te vlăguiește mai tare decât să ieși la întâlnire cu cineva care suferă teribil din pricina sindromului ,,totul este despre mine.” Știi ce vreau să spun.

Vorbește întruna toată seara despre munca lui, mașina lui, problemele lui și interesele lui. Nu contează cât de fascinant este cineva, în cele din urmă nu mai asculți când dialogul devine un monolog nesfârșit.

Pe de altă parte, suntem atrași de ,,întâlnirile nemaipomenite”, în care persoana cu care ne vedem demonstrează că este sincer interesată să afle cine suntem și se concentrează asupra celor mai importante lucruri pentru noi. Aceste conversații duc la dragoste. Și duc la o dragoste veșnică dacă le continuăm pe toată durata relației.

Așa că, dacă vrei să ieși în evidență și să atragi clienți grozavi, evită capcana de a livra obișnuitele ,,prostii despre caracteristici și beneficii.” Nu fi plictisitor. Fii o companie plăcută!

Lecția 4: Întâlnirile pe nevăzute sunt riscante.

Îmi amintesc cu claritate o întâlnire pe nevăzute la care am fost de acord să merg când aveam 18 ani. Ținând cont că o prietenă mi-l recomandase pe Clive, am presupus eu, ne vom potrivi de minune. La 20 de minute după ce ne-am întâlnit, și-a scos cu mândrie incisivii din gură pentru a-mi demonstra pericolul curselor de motociclete de mare viteză.

Acesta a fost punctul culminant al întâlnirii. Clive nu era bun pentru mine din foarte multe puncte de vedere.

Nu orice recomandare este una bună. Fă-ți tema înainte de a fi de acord să mergi la o întâlnire. Sau poartă o conversație telefonică bine pregătită înainte de a investi într-o întâlnire față în față.

Cel mai important, asigură-te că furnizezi un profil clar al clienților spre care țintești când ceri recomandări, ca să nu fi pus în legătură cu un ,,Clive.” Reține că orice întâlnire pe nevăzute care dă greș te ține departe de o întâlnire cu cineva potențial atrăgător.

Lecția 5: Încearcă noile tehnologii.

Cunosc oameni care sunt susținători aprigi ai întâlnirilor online. Alții refuză ideea. Conceptul mă intrigă și, dacă nu aș fi într-o relație, cu siguranță aș încerca. Dar mai întâi aș face acești trei pași importanți:

Mi-aș face tema pentru a vedea ce tehnologii îmi îndeplinesc criteriile și nevoile specifice.

Aș sta de vorbă cu utilizatorii de dispozitive electronice și tehnologie pentru a învăța cum să obțin cele mai bune rezultate.

Aș căuta tehnologii care au rezultate confirmate.

LinkedIn, Facebook, Twitter, Skype sunt acum cuvinte obișnuite în vocabularul nostru de vânzări. Și, în fiecare săptămână, primim în inbox știri despre tehnologiile de vânzări de ultimă oră.

Tehnologia îți poate accelera și concentra relaționarea, generarea de potențiali clienți și activitățile de calificare a posibililor clienți, ceea ce în ultimă instanță îți va permite să petreci mai mult timp față în față cu clienții. Sunt bune toate tehnologiile pentru tine? Nu neapărat. Dar nu vei ști până nu le explorezi.

Așa că rămâi deschis și urmează-mi cei trei pași din întâlnirile online pentru a decide care îți vor furniza rezultatele optime în vânzări.

Lecția 6: Realizează când s-a terminat.

Una dintre cele mai bune prietene ale mele s-a văzut cu un mizerabil (și sunt blândă) mai bine de doi ani. Noi, restul, ne dădeam ochii peste cap în sinea noastră și ne rugam să vină sfârșitul. Se temea de singurătate sau că nu va găsi pe nimeni mai bun.

Ai o relație cu un client care continuă, deși nu mai este productivă? Sau, poate, nu a fost niciodată productivă?

Poate este timpul să îi dai drumul, ca să te poți concentra asupra cultivării unei relații de afaceri mai profitabile, care să aducă satisfacție de ambele părți. Organizațiile de vânzări curajoase au ,,concediat” clienți care reprezintă o afacere proastă și nu au regrete, deoarece câștigă mai mult timp pentru a se dedica unor afaceri mai bune.

Originalul acestui articol il gasiti aici in limba engleza:

https://salesgravy.com/improve-your-sales-results-6-lessons-from-the-dating-scene/

Despre Mircea Enescu

Dupa un training cu Mircea, trainer vanzari B2B din noiembrie 2010, oamenii de vanzari:
♦ sunt mai motivati si mai increzatori in fortele proprii si in ceea ce vand, fiind astfel mult mai convingatori in fata clientilor lor;
♦ au un curaj mai mare si o rata de reusita crescuta in abordarea noilor clienti,
♦ sunt mai eficienti in alocarea resurselor acelor procese de vanzare cu cele mai mari sanse de finalizare;
♦ stiu sa reziste cu profesionalism cererilor de reduceri de pret;
♦ dobandesc un nivel sporit de energie si de entuziasm, ceea ce ii ajuta sa faca fata mai bine stress-ului si refuzurilor clientilor, principalii demoralizatori ai oricarui vanzator.

Care sunt indicatorii pe care Mircea ii poate imbunatati in cadrul companiei dvs. printr-un program consistent de consultanta si instruire in vanzari:
♦ cresterea marginii medii comerciale;
♦ cresterea vanzarilor;
♦ scaderea termenului mediu de plata;
♦ cresterea valorii comenzii medii;
♦ cresterea numarului de intalniri cu factorii de decizie ai potentialilor clienti si a ofertelor transmise acestora;
♦ cresterea ratei de inchidere a tuturor ofertelor transmise potentialilor clienti;
♦ scurtarea procesului de vanzare, reducerea timpului necesar deplasarilor si intalnirilor, diminuarea costurilor de vanzare; etc.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari? Click aici chiar acum

Cursantii si managerii cursantilor apreciaza la trainingurile sale (vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari):
♦ realismul si utilitatea practica imediata a informatiilor livrate si dezbatute in cadrul cursurilor sale;
♦ adaptarea tematicii trainingului la activitatea profesionala a cursantilor, indiferent in ce domeniu lucreaza acestia;
♦ stilul puternic interactiv de sustinere a trainingurilor (intreaga informatie este „smulsa” de la cursanti gratie intrebarilor lui Mircea), plictiseala si neimplicarea cursantilor fiind astfel garantat excluse daca isi doresc cursantii sa devina mai buni;
♦ atmosfera destinsa, deloc formala, adecvata procesului de invatare;
♦ abilitatea de face fata cu eleganta si profesionalism chiar si celor mai dificili cursanti fara a ofensa pe cineva si fara a afecta atingerea obiectivelor procesului de instruire.

Dincolo de trainingurile de vanzari, comunicare, negocieri, managementul relatiilor cu clientii, customer care, time management, Mircea poate livra multe alte serviciii in legatura cu activitatea departamentului tau de vanzari.

Descopera aici cu ce companii a lucrat Mircea pana in prezent, vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari, iar aici vezi ce anume il diferentiaza.

Apoi, conecteaza-te cu Mircea pe Facebook si pe Linkedin si nu uita sa te abonezi la newsletterul "Cum sa vinzi cu succes" al acestui blog.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi gratuit o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari? Click aici chiar acum

Scrie aici comentariul tau:

*

Completeaza numarul corect in casuta de mai jos (filtru anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.