Inteligenta artificiala: vei fi somer sau te vei umple de bani?

Da, a aparut, inteligenta artificiala (AI) e aici si va fi pentru totdeauna de acum inainte! Vine cu o viteza ametitoare, la fel ca toate schimbarile tehnologice din ultimii 200 de ani, si va schimba aproape totul.

Oamenii sunt speriati si ingroziti ca-si vor pierde locurile de munca, ca robotii vor lua locul oamenilor, ca o inteligenta artificiala rece si impasibila va conduce lumea.
Daca si tu esti unul dintre cei care adoarme nelinistit cu aceste ganduri in minte, e cazul sa te linistesti, nu-i niciun bai, viata va fi mai frumoasa si mai simpla de acum inainte.

Tehnologia e doar tehnologie, omul este si va ramane om.

Dar sa explic.

Gandeste-te un pic la relatia ta actuala cu telefonul mobil si cu laptopul. Te ajuta enorm in tot ceea ce faci? Poti sa-ti imaginezi viata de zi cu zi fara aceste instrumente? Si-au pierdut slujba negustorii atunci cand agenda de hartie in care isi luau notite cu creionul, deplasarea cu caruta si vaporul, au fost inlocuite de smartphone, laptop, CRM, ERP, masina, tren, avion etc.?

(O mica recomandare am aici, mai ales pentru cei tineri care nu au cunoscut niciodata viata fara telefon mobil si laptop: inchideti telefonul si laptopul in mod regulat cateva ore zilnic, dar mai ales in weekend, invatati sa va bucurati de liniste fara alerte si notificari, lasati-va cuprinsi de calm, ascultati-va vocea interioara, descoperiti cat de minunat este sa fiti voi insiva fara proptele tehnologice.)

In vanzari, clientul trebuie cautat, abordat, facut curios, determinat sa vorbeasca, convins, contrazis cu diplomatie, informat corect, complet si la zi ca sa plateasca pretul corect, fidelizat, rugat sa te recomande si multe, multe altele care acum nu-mi vin in minte.

Unde poate interveni inteligenta artificiala? Ce stie inteligenta artificiala despre fiecare client pe care tu il ai in vizor? Ce informatii are inteligenta artificiala despre ce e in mintea clientului, care sunt convingerile lui, temerile lui, dorintele lui, asteptarile lui si tot asa? Ce actiuni, in ce moment, prin ce canal de comunicare, cu ce cuvinte trebuie sa te indrepti catre clientul tau pentru a-ti atinge obiectivele? Ce decizii poate inteligenta artificiala sa ia? Stie inteligenta artificiala chestii dintr-astea ori va sti vreodata?

Bineinteles ca inteligenta artificiala ii poate spune clientului instantaneu orice caracteristica si beneficiu despre orice produs si chiar serviciu existent in lume. Iar asta te va scuti pe tine, omule de vanzari, sa mai memorezi o mie si una de informatii, care mai de care mai complicata ori mai noua si sa reduci la minimum plictisitoarele traininguri de produs, de compliance, de GDPR, de CSR etc.

Insa inteligenta artificiala nu zambeste, nu te poate privi in ochi si nu va avea niciodata lumina in priviri (bunica mea, Dumnezeu sa o ierte, spunea ca omul se cunoaste dupa cautatura), nu socializeaza, nu poate demonstra empatie, nu poate castiga increderea, nu ofera placerea de a sta de vorba cu un negustor (iertati-mi, va rog, acest arhaism, dar toate-s vechi si noi sunt toate de cand lumea si pamantul), nu se tiganeste pe marginea pretului si a celorlalte conditii comerciale, nu are solutii cand apare o problema si nu stii, clientule, de unde sa o apuci etc.

In plus, inteligenta artificiala te poate lasa cu buza umflata cand ti-e lumea mai draga (System error!), la fel ca orice utilitate fara de care nu ne putem inchipui viata moderna pe care o traim acum: apa la robinet calda sau rece, curent electric, gunoi la coltul blocului, servicii de internet, cablu TV, internet banking, curierat etc.

Mai mult, inteligenta artificiala nu are emotii si nu-i pasa nici cat negru sub unghie de tine sau de vreunul dintre noi, gurile rele spun ca va ajunge sa-i pese de ea si sa-si doreasca puterea de a conduce lumea. Prostii de aburit mintile naive, inteligenta artificiala va fi mereu in subordinea a cel putin unui singur om (sunt convins insa ca vor fi mult mai multi, ca doar cei care au grija de noi nu dorm pe banii nostri in bocanci) dintr-un motiv foarte simplu: asa este construita si nu va putea niciodata sa aiba propria sa constiinta si motivatie specifica unui om. Niciodata!

Cum te va umple de bani inteligenta artificiala, omule bun de vanzari?

Extrem de simplu: in doar cateva zile vei putea trece de la vanzarile de anvelope la cele de panouri fotovoltaice, de la vanzarile de servicii de internet la cele de consultanta in afaceri, de la un domeniu la altul fara nebunia care e acum cand schimbi piata, angajatorul, tipul de produs sau serviciu pe care il vinzi. Asa ca vei putea sa te plimbi ca voda prin loboda intre mai multe piete, daca azi merg pompele de caldura te apuci de asta, daca maine merg stilourile cu cerneala invizibila te apuci de alea si tot asa.

Bineinteles ca vei da, poate, peste cei care sunt vechi de 1.000 de ani pe piata noua pe care o abordezi acum ca novice, insa abilitatile tale de comunicare, de relationare, de empatizare, de creare a unei atmosfere placute cu clientul vor face in mod clar diferenta. Iar batranul negustor care mosteneste din strabuni piata pe care o stapaneste acum va trebui ori sa se schimbe pentru a rezista asaltului tau, ori sa se retraga si sa-ti cedeze locul pe care il meriti cu prisosinta, omule bun de vanzari!

Te invit sa descoperi inteligenta artificiala aici https://chat.openai.com/chat si sa o zapacesti cu intrebarile tale pana inveti sa o folosesti asa cum trebuie.

RFI ne-a anuntat recent (https://www.rfi.ro/stiinta-151466-google-inlocuit-pagini-aurii-chatgpt-inlocuieste) ca aceasta aplicatie a atras un milion de utilizatori in 5 zile, cat a reusit Facebook la inceput sa atraga in 10 luni.

Viitorul e aici, imbratiseaza-l fara teama, obisnuieste-te cu el si pune-l la treaba, concurenta ta deja o face!

Daca ti-a placut acest articol, da-l mai departe tuturor celor care crezi ca ar avea nevoie de el.

Astept cu interes comentariile tale mai jos, provoaca-ma si iti voi raspunde cu bucurie.

Daca vrei sa afli mai multe de la mine si cum te pot ajuta in mod concret in activitatea ta ultra specifica si ultra personalizata de vanzare pe o piata ultra nisata si nemaiintalnita nicaieri in alta parte, te rog sa-mi scrii pe adresa me arond curs-vanzari-intensiv.ro mentionand adresa ta completa de business.

Zi frumoasa iti doresc si Domnul sa ne aiba in paza pe toti!

Despre Mircea Enescu

Dupa un training cu Mircea, trainer vanzari B2B din noiembrie 2010, oamenii de vanzari:
♦ sunt mai motivati si mai increzatori in fortele proprii si in ceea ce vand, fiind astfel mult mai convingatori in fata clientilor lor;
♦ au un curaj mai mare si o rata de reusita crescuta in abordarea noilor clienti,
♦ sunt mai eficienti in alocarea resurselor acelor procese de vanzare cu cele mai mari sanse de finalizare;
♦ stiu sa reziste cu profesionalism cererilor de reduceri de pret;
♦ dobandesc un nivel sporit de energie si de entuziasm, ceea ce ii ajuta sa faca fata mai bine stress-ului si refuzurilor clientilor, principalii demoralizatori ai oricarui vanzator.

Care sunt indicatorii pe care Mircea ii poate imbunatati in cadrul companiei dvs. printr-un program consistent de consultanta si instruire in vanzari:
♦ cresterea marginii medii comerciale;
♦ cresterea vanzarilor;
♦ scaderea termenului mediu de plata;
♦ cresterea valorii comenzii medii;
♦ cresterea numarului de intalniri cu factorii de decizie ai potentialilor clienti si a ofertelor transmise acestora;
♦ cresterea ratei de inchidere a tuturor ofertelor transmise potentialilor clienti;
♦ scurtarea procesului de vanzare, reducerea timpului necesar deplasarilor si intalnirilor, diminuarea costurilor de vanzare; etc.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari? Click aici chiar acum

Cursantii si managerii cursantilor apreciaza la trainingurile sale (vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari):
♦ realismul si utilitatea practica imediata a informatiilor livrate si dezbatute in cadrul cursurilor sale;
♦ adaptarea tematicii trainingului la activitatea profesionala a cursantilor, indiferent in ce domeniu lucreaza acestia;
♦ stilul puternic interactiv de sustinere a trainingurilor (intreaga informatie este „smulsa” de la cursanti gratie intrebarilor lui Mircea), plictiseala si neimplicarea cursantilor fiind astfel garantat excluse daca isi doresc cursantii sa devina mai buni;
♦ atmosfera destinsa, deloc formala, adecvata procesului de invatare;
♦ abilitatea de face fata cu eleganta si profesionalism chiar si celor mai dificili cursanti fara a ofensa pe cineva si fara a afecta atingerea obiectivelor procesului de instruire.

Dincolo de trainingurile de vanzari, comunicare, negocieri, managementul relatiilor cu clientii, customer care, time management, Mircea poate livra multe alte serviciii in legatura cu activitatea departamentului tau de vanzari.

Descopera aici cu ce companii a lucrat Mircea pana in prezent, vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari, iar aici vezi ce anume il diferentiaza.

Apoi, conecteaza-te cu Mircea pe Facebook si pe Linkedin si nu uita sa te abonezi la newsletterul "Cum sa vinzi cu succes" al acestui blog.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi gratuit o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari? Click aici chiar acum

Comentarii

  1. Marian popescu spune

    Abia astept sa folosesc in viata de zi cu zi inteligenta artificiala si sper sa apara cat de curand cel putin 3 – 4 competitori seriosi pentru a evita ceea ce se intampla acum ca Google sa aiba o cota de piata de peste 90%!

Scrie aici comentariul tau:

*

Completeaza numarul corect in casuta de mai jos (filtru anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.