“Sunt mulțumit de actualul furnizor.” – Cum răspunzi?

Potențialul client nu se plictisește lângă telefon așteptând să-l apelezi. Majoritatea clienților au ceea ce vinzi și fac deja afaceri cu altcineva. Au un furnizor, dacă nu chiar mai mulți, pentru ceea ce vinzi și cred că sunt fericiți. Mulțumiți.

Vestea bună: Persoanele mulțumite sunt dispuse să facă afaceri cu alții. Provocarea ta este să reușești să-i determini să facă afaceri cu tine.

Pentru fanii sondajelor derulate în rândul clienților, “Sunt mulțumit de actualul meu furnizor” se află pe locul doi în lista obiecțiilor celor interesați de produs/serviciu. “Prețul prea mare” este pe primul loc (și va fi întotdeauna).

Când potențialul spune “Sunt mulțumit”, de fapt, el spune:

“Asta e tot ce știu acum. Nu vreau să-mi complic existența cu tine. Fac afaceri cu cineva care-mi place (chiar dacă nu e neapărat cea mai bună variantă).

Nu-ți spun adevărul real din spatele refuzului meu. “Sunt mulțumit” este o încercare de a te respinge politicos și amabil, fără a te jigni.”

Nu e chiar atât de rău. Potențialul tău client spune că furnizorul lor actual este cel mai bun pe care l-au găsit.

Poate că ai un produs mai bun, un preț mai bun, o disponibilitate mai mare pentru livrare, un serviciu mai bun, un training mai bun pentru angajații săi sau o garanție mai bună. Potențialul client îți spune doar că este mulțumit din perspectiva lui. El nu te cunoaște pe tine sau pe compania ta încă, DAR nu-i oferi deocamdată motive să facă o schimbare până când nu afli de ce este mulțumit.

Să cunoști motivele pentru care relația sa existentă cu concurentul tău este satisfăcătoare te va ajuta să înțelegi cum să procedezi. Cunoașterea acestor motive îți oferă o șansă.

Iată câțiva “stimulatori de interes” sau provocări pe care să le arunci în discuția cu clientul pentru a obține o oportunitate de vânzare:

Răspuns bun pe care poți să-l dai: “Mulțumit? Doar mulțumit? Atunci veți adora să faceți afaceri cu noi! Pentru că clienții noștri sunt extaziați să cumpere de la noi, deci dacă dumneavoastră sunteți doar mulțumit, atunci azi e ziua noastră norocoasă.”

Răspuns și mai bun: “Domnule Johnson, mulți dintre clienții noștri ne-au spus același lucru când îi curtam precum acum pe dumneavoastră. Aș dori să am zece dolari pentru fiecare potențial client care a spus ‘Sunt mulțumit de actualul meu furnizor’ și acum este un client al nostru. Vă rog să-mi permiteți să vă împărtășesc câteva dintre mărturiile lor (‘Obișnuiam să cumpăr de la (menționează competitorul pe care îl detești cel mai mult), iar acum sunt un client loial al (companiei tale). Invit pe oricine să mă sune personal dacă are nevoie de mai multe explicații.’ UAU!”

Iată acum și cel mai bun răspuns: “Când ați început cu (furnizorul lor actual), v-ați asumat un anumit risc, nu-i așa? Nu vă cer să-mi acordați toată afacerea dumneavoastră, însă m-ar interesa să aflu ce v-a determinat să vă asumați acel risc inițial. Apoi, vă voi ruga să vă asumați același risc mic împreună cu mine, lăsându-mă apoi să câștig restul.”

Iată câteva moduri de a începe dialogul:

“Majoritatea oamenilor gândesc la fel la început, dar experiența noastră ne-a demonstrat că…”

“Ce vă place cel mai mult la furnizorul dumneavoastră (produsul/serviciul său) curent?”

(Să fiți de acord cu ei) “Asta e ceea ce au spus mulți dintre foștii lor clienți.”

“Dacă omul dumneavoastră de încredere de la actualul furnizor și-ar schimba locul de muncă, dar ar rămâne în industrie, ați continua să faceți afaceri cu acea companie sau ați merge cu prietenul dumneavoastră?”

“Ce ați schimba în relația dumneavoastră actuală?”

“Cum a început relația dumneavoastră?”

“Când oamenii spun ‘Sunt mulțumit’, de obicei înseamnă că…”

Găsește un numitor comun, o chestie comună atât pentru tine, cât și pentru client, care poate declanșa o conversație prietenoasă. Dacă îi placi, te va asculta.

(Puțin mai asertiv) “Mulțumit sau mulțumit din inerție, din obișnuință? Când ați evaluat ultima dată cu atenție relația dumneavoastră actuală?”

Atenție: Dacă potențialul client spune “Sunt mulțumit”, concurența este pe picior de egalitate. Dacă potențialul client spune “Sunt loial”, fii atent. Loialitatea este de 100 de ori mai puternică decât satisfacția.

Realitatea de care trebuie să ții cont în lumea vânzărilor: Nu vei putea convinge pe toată lumea. Dar, cu cât exersezi mai mult, cu atât vei avea mai mult “noroc”. “Sunt mulțumit” nu este o obiecție, ci o amânare. Dacă crezi în valoarea produsului tău, poți trece peste asta.

Sfatul de vânzare al anului: Înregistrează cinci clienți care erau mulțumiți de concurența ta, au trecut în portofoliul tău și acum sunt extaziați de compania ta. Fă-ți clienții să-ți spună povestea. Este mult mai convingătoare (și credibilă).

= // =

Articolul de mai sus nu-mi aparține, l-am preluat de pe blogul lui Jeffrey Gitomer care joi, 29 iunie, a fost prezent în București, grație neobositului și talentatului trainer de vânzări Andrei Dunuță!

Despre Mircea Enescu

Dupa un training cu Mircea, trainer vanzari B2B din noiembrie 2010, oamenii de vanzari:
♦ sunt mai motivati si mai increzatori in fortele proprii si in ceea ce vand, fiind astfel mult mai convingatori in fata clientilor lor;
♦ au un curaj mai mare si o rata de reusita crescuta in abordarea noilor clienti,
♦ sunt mai eficienti in alocarea resurselor acelor procese de vanzare cu cele mai mari sanse de finalizare;
♦ stiu sa reziste cu profesionalism cererilor de reduceri de pret;
♦ dobandesc un nivel sporit de energie si de entuziasm, ceea ce ii ajuta sa faca fata mai bine stress-ului si refuzurilor clientilor, principalii demoralizatori ai oricarui vanzator.

Care sunt indicatorii pe care Mircea ii poate imbunatati in cadrul companiei dvs. printr-un program consistent de consultanta si instruire in vanzari:
♦ cresterea marginii medii comerciale;
♦ cresterea vanzarilor;
♦ scaderea termenului mediu de plata;
♦ cresterea valorii comenzii medii;
♦ cresterea numarului de intalniri cu factorii de decizie ai potentialilor clienti si a ofertelor transmise acestora;
♦ cresterea ratei de inchidere a tuturor ofertelor transmise potentialilor clienti;
♦ scurtarea procesului de vanzare, reducerea timpului necesar deplasarilor si intalnirilor, diminuarea costurilor de vanzare; etc.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari? Click aici chiar acum

Cursantii si managerii cursantilor apreciaza la trainingurile sale (vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari):
♦ realismul si utilitatea practica imediata a informatiilor livrate si dezbatute in cadrul cursurilor sale;
♦ adaptarea tematicii trainingului la activitatea profesionala a cursantilor, indiferent in ce domeniu lucreaza acestia;
♦ stilul puternic interactiv de sustinere a trainingurilor (intreaga informatie este „smulsa” de la cursanti gratie intrebarilor lui Mircea), plictiseala si neimplicarea cursantilor fiind astfel garantat excluse daca isi doresc cursantii sa devina mai buni;
♦ atmosfera destinsa, deloc formala, adecvata procesului de invatare;
♦ abilitatea de face fata cu eleganta si profesionalism chiar si celor mai dificili cursanti fara a ofensa pe cineva si fara a afecta atingerea obiectivelor procesului de instruire.

Dincolo de trainingurile de vanzari, comunicare, negocieri, managementul relatiilor cu clientii, customer care, time management, Mircea poate livra multe alte serviciii in legatura cu activitatea departamentului tau de vanzari.

Descopera aici cu ce companii a lucrat Mircea pana in prezent, vezi aici ce probleme ale echipei de vanzari pot fi rezolvate in cadrul unui training de vanzari, iar aici vezi ce anume il diferentiaza.

Apoi, conecteaza-te cu Mircea pe Facebook si pe Linkedin si nu uita sa te abonezi la newsletterul "Cum sa vinzi cu succes" al acestui blog.

Vrei sa discuti cu Mircea? Vrei sa vezi gratuit o sesiune demo live de training sau coaching de vanzari? Click aici chiar acum

Scrie aici comentariul tau:

*

Completeaza numarul corect in casuta de mai jos (filtru anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.